Op deze pagina zullen intervieuws komen te staan met mensen van de kanidatenlijst.Mocht u vragen of opmerking hebben, dan zouden wij dit graag van u horen.
|
In gesprek met.......Rein Leentfaar
"BELANGRIJKE ROL WEGGELEGD VOOR DORPSRADEN"
"West-Zeeuw-Vlaanderen moet leefbaar blijven voor onze eigen inwoners"dit vindt Rein Leentfaar een van de belangrijkste uitgangspunten voor het nieuwe gemeentebestuur. Leentfaar,lijsttrekker van het CDA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, ziet daarin een belangrijke taak weggelegd voor de dorpsraden. "De nieuwe Gemeente Sluis telt strak na de herindeling ruim 16 kernen, de dorpsraden moeten een belangrijke rol gaan en blijven spelen in het contact tussen de bevolking en het gemeentebestuur" Om de rol van de dorpsraden te versterken wil Leentfaar meer geld uittrekken: "Onkostenvergoeding voor dorpsraden moet omhoog en het jaarlijkse bedrag dat dorpsraden ter verfraaiing van hun kern mogen besteden, moet ook omhoog." Beide vergoedingen bedragen nu respectievelijk 340 en 1815 euro. Hoe belangrijk Leentfaar het bestaan van dorpsraden vindt bleek vorig jaar wel. Toen heeft de 58-jarige wethouder er alles aan gedaan om oook in zijn eigen woonkern Breskens een dorpsraad van de grond te krijgen. Na een moeizame start is dat inderdaad gelukt.
De CDA-wethouder maakt pas sinds april 1998 deel uit van de gemeenteraad van Oostburg. Daarvoor was hij universitair docent wiskunde. "Ik ben aan gemeentepolitiek gaan doen om iets voor de gemeenschap te kunnen betekenen". Als inwoner van Breskens heeft hij dan ook een mening over de vissersplaats. "Het is dringend noodzakelijk dat breskens weer een hart ktijgt. Ingoeg overleg met de inwoners dienen plannen vooooor het Spuiplien en Oranjeplein verder te worden ontwikkeld. De plannen van Bhalotra kunnen daarvoor als leidraad dienen, maar zijn natuurlijk niet heilig."
Als bestuurder kijkt Leentfaar met een positieve blik naar de toekomst van West-Zeeuws-Vlaanderen. Hij besteft wel dat er niet tevreden achterover geleund kan worden, maar dat er gewerkt moet worden aan de toekomst. Om de streek leefbaar te houden, moeten er ook werk en inkomen zijn. De landbouw zal voor West-Zeeuws-Vlaanderen een belangrijke rol blijven spelen. Aan de ene kant moet de landbouw op eigen benenstaan, aan de andere kant zal af en toe overheidssteun nooodzakelijk zijn. Middenstand en bedrijven moeten behouden worden en nieuwe aangetrokken om werkgelegenheid te blijven verzekeren. Visserij is belangrijk voor Breskens en wijde omstreken. Er zal steeds vernieuwend gewerkt moeten worden om de concurrentie blijvend te kunnen aangaan. De industrie die we hebben, moeten we houden en liefst uitbreiden. Tenslotte is toerisme en recreatie een belangrijke pijler voor onze streek. Wil deze bedrijstak concurrerend blijven, dan zal ze steeds opnieuw moeten investeren. De wens van de gasten veranderen immers steeds. De gemeente dient dat beleid met randvoorwaarden zoals slechtweervoorziening e.d. te onder steunen.
|
 |
In gesprek met ........Leen Kamphuis
"POLITIEK MOET KEUZES MAKEN" De Sluisse ondernemer Leen Kamphuis, nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, wil niet dat de burger de dupe wordt van de gemeentelijke herindeling. Hij wil de gemeentelijke lasten laag houden. Kamphuis beseft wel wat de gevolgen kunnen zijn: "Dit zou kunnen betekenen dat er minder geld binnenkomt, waardoor de gemeente minder zal kunnen uitgeven". De politiek zal daarom keuzes moeten maken. De gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg rekenen nu nog verschillende tarieven aan haar burgers. Straks moeten deze tarieven afgestemd worden op het beleid. Kamphuis: Dit hoeft niet te betekenen dat er straks steeds gekozen wordt voor het hoogste tarief. Alle tarieven zullen straks apart bekeken en beoordeeld moeten worden.
Aan het woord is Leen Kamphuis, 53 jaar, middenstander in Sluis. Sinds 1995 zit hij in de gemeenteraad van Sluis-Aardenburg, waarvan de laatste raadsperiode als fractievoorzitter van het CDA. Naast zijn raadslidmaatschap vervult hij nog diverse bestuursfuncties. Hij zit o.a. in de Raad van Toezicht Stichting Woonzorg West-Zeeuws-Vlaanderen en is bestuurslid van de stichting Maatschappelijk Werk te Heille.
Kamphuis vertelt over zijn woonplaats: Sluis is een levendige, toeristische koopstad. Als de herinrichting straks gereed is zal het een nog betere uitstraling hebben en de concurrentie weer aankunnen. Een minpuntje in Sluis zijn de parkeerproblemen in de woonwijken. Daarvoor is een goede aanpak nodig.
Na de herindeling zal Sluis ook de naam zijn van de nieuwe gemeente. Kamphuis vindt de discussie die ontstaan is over de nieuwe gemeentenaam zinloos en tijdverspilling: In de kernen zelf zal er door de nieuwe gemeentenaam niets veranderen, alleen aan de invalswegen komt onder de naam van de kern gemeente Sluis te staan. Na de herindeling zullen alle inwoners van de nieuwe gemeente er samen iets van moeten maken met als doel: het leven en wonen in onze gemeente zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ook zullen de mensen elkaar moeten accepteren zoals ze zijn en iedereen in zijn waarde laten.
Kamphuis verwacht dat na de opening van de Westerscheldetunnel onze streek een ander en rustiger gebied zal worden: Het toerisme zal daardoor ook op een andere manier benaderd moeten worden. Goede plannen verdienen de steun van de politiek. De tunnel zelf zorgt ook voor veranderingen voor de eigen inwoners. De overkant komt niet alleen in kilometers, maar ook qua prijs een stuk verder weg te liggen. Kamphuis: Ik ben dan ook voorstander van een speciaal toltarief voor de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Desnoods zou men ook een soort overgangsfase van bijvoorbeeld vijf jaar kunnen toepassen, om de pijn wat te verzachten.
Tenslotte wil de Sluissenaar nog wat kwijt over afval.Het ophalen van oud papier in de kernen zal straks gestroomlijnd worden. De ophaler (verenigingen e.d.) mag hier niet de dupe van worden, het financile voordeel zal voor hen moeten blijven. Doordat het papier niet in de afvalstroom meegaat zijn de inzamelingslasten namelijk nog beheersbaar. Ook grof vuil verdient de aandacht. Particulieren zullen kosteloos hun grof vuil kwijt moeten kunnen op het milieupark in Oostburg.
|
 |
In gespek met .............LIA FLIKWEERT
"DREMPELS WEG EN STRATEN TERUG OPEN"
"Winkelen in Sluis of Oostburg, genieten van oudheden en monumentale panden in Groede, Aardenburg en IJzendijke, leuke sfeer in kleine kernen als Zuidzande, Eede, Waterlandkerkje, Hoofdplaat. Mooie stranden en een prachtig natuurgebied bij het Zwin." Lia Flikweert houdt van West-Zeeuws-Vlaanderen. Genieten van de streek hoort dan ook tot haar favorietevrijetijdsbesteding. "Lekker uit eten gaan, mosselen met een goed glas wijn, en dan de Zeeuwse taal op de achtergrond horen geeft mij een gevoel van thuis te zijn.
Lia Flikweert zit sinds 1995 in de gemeenteraad van Oostburg. In het dagelijks leven is zij opleidingsfunctionaris bij Stichting Zorgsaam, divisie Thuiszorg. Gemeentepolitiek betekent voor haar: Besturen, meepraten en meedenken over allerlei maatschappelijke zaken die dicht bij de mensen staan". Ze heeft voor het CDA gekozen vanwege de vier uitgangspunten van de partij: Gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeesterschap. Flikweert: "Gespreide verantwoordelijkheid springt er voor mij uit. Het CDA wil een samenleving, waarin mensen zorg dragen voor elkaar. Mensen en maatschappelijke organisaties dragen een verantwoordelijkheid op een niveau zo dicht mogelijk bij de burger".
Het uitvoeren van het project Duurzaam Veilig vindt Flikweert beter kunnen: "In goed overleg met de burgers moet de verkeerssituatie in de kernen Breskens, Oostburg en Hoofdplaat bekeken en verbeterd worden. Misschien moeten we wel drempels wegnemen en straten terug open gooien. Maatregelen die niet voldoen moeten weer aangepast worden!" Als voorbeeld geeft zij aan dat de Kaas- en Broodsedijk aan het Grote Gat in Oostburg weer terug open moet voor autoverkeer: "Het heeft geen enkele meerwaarde als deze weg is afgesloten". Ook het wegvak N61 (Schoondijke-Hoek) verdient de nodige aandacht. "Alle gemeentes en partijen, waaronder het CDA, zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen ten aanzien van een goede oost-west-verbinding".
Vanwege haar beroep kan zij niet om de zorg heen: "Geen of minimale wachtlijsten in de zorg!" Flikweert is voorstander van loket-functie, een snelle maar goede indicatiestelling. "Deze moet duidelijk zijn naar burgers. Voorlichting en blijvende aandacht hierover is erg belangrijk".
Haar laatste speerpunt is de basisscholen: "In elke kern, waar een basisschool is, moet deze behouden blijven".
|
 |
In gesprek met .......... TONY DE KOEYER
"LANDBOUW MOET LANDSCHAP ONDERHOUDEN"
De 33-jarige Tonny de Koeijer, nummer 14 op de kandidatenlijst van het CDA, is agrariλr. In familiemaatschap runt hij een akkerbouwbedrijf waar hij van kindsafaan is ingegroeid. Vanwege zijn werk is hij dus dagelijks met de natuur en het landschap bezig. De Koeijer: "In West-Zeeuws-Vlaanderen zijn de afgelopen jaren veel natuurgebieden gemaakt. Het onderhoud aan die natuurgebieden zal veel te duur blijken. Het mooist en het goedkoopst is dat het onderhoud door middel van een of andere vorm van landbouw gebeurd".
De Koeijer vindt onderhoud aan het landschap belangrijk, zeker in het kader van toerisme. "Zeeuws-Vlaanderen blijft een gebied waar toerisme een belangrijke rol speelt. Het grote massale toerisme zal op den duur echter verdwijnen. De toerist verwacht meer en meer maatwerk, en zal dat als meerwaarde zien. Dit hoeft echter niet te betekenen dat onze streek een duur vakantie-oord wordt."
De Koeijer praat verder over landschap en milieu: "Alle mogelijkheden van duurzame energie moeten zo goed mogelijk benut worden, dat geldt overigens voor de hele wereld. In ons gebied mogen wat mij betreft best windmolens geplaatst worden, het liefst zoveel dat Zeeuws-Vlaanderen qua energie zelfvoorzienend wordt."
Ook de afvalproblematiek brengt De Koeijer in verband met het landschap: "De kosten van afval kunnen vrijwel alleen opgelost worden door belastingheffing. Op het moment dat burgers moeten betalen per kilo zal het sluik storten direct toenemen. Dat effect zie je nu in het buitengebied sinds er op het containerpark betaald moet worden".
Tenslotte wil De Koeijer nog wat kwijt over het Oostburgse ziekenhuis: "Dat ziekenhuis is een ziek kindje dat zal blijven kwakkelen. Vlak over de Belgische grens is een berg aan goede zorgvoorzieningen die boven het niveau van Oostburg uit blijven steken. Het geld dat in het Oostburgse ziekenhuis wordt gepompt, is grotendeels weggegooid geld en werkt bovendien kostenverhogend voor de ziekenhuizen net over de grens".
|
 |
In gesprek met ...........Ronald de Croock
De Kleine kernen leefbaar houden
Ronald de Croock kwam pas anderhalf jaar geleden de CDA-fractie in Sluis-Aardenburg versterken, als vervanger van Paul Claeys. De Croock werd toen gelijk voor de leeuwen gegooid: bij een van zijn eerste raadsvergaderingen kwam de fusie met de Gemeente Oostburg aan bod.Ik had enkele weken daarvoor nog in "De Biezen" handtekeningen opgehaald tegen een gemeentelijke herindeling. Nu moest ik het startdocument goedkeuren waarmee de fusie een feit zou worden. Voor of tegen stemmen, de fusie zou toch doorgaan. Zonder startdocument hadden we als Sluis-Aardenburg helemaal niks in de pap te brokkelen, dus dan maar voor het minst slechte kiezen.
Het verloop rond de gemeentelijke herindeling vond De Croock wel een dieptepunt in zijn nog jonge politieke loopbaan. Zeker nu het nieuwe kabinet geen herindeling meer verplicht. Alleen op vrijwillige basis kunnen nog fusies tot stand komen. Helaas voor ons te laat.De Croock beseft wel dat er geen weg terug meer is: Nu moeten we wel vooruit en er het beste van maken.
Ronald de Croock werd 43 jaar geleden geboren in De Biezen, het buitengebied ten noorden van Eede. Nu woont hij in het dorp zelf. Na de opleidingen LTS en MTS is hij aan de slag gegaan als procesoperator bij DOW Chemical in Terneuzen. Hij is jarenlang actief geweest in de jeugdvereniging K.P.J. Eede, wat naast voetbal zijn grootste hobby was. De Croock: Nu zit ik alweer geruime tijd in de dorpsraad van Eede die de leefbaarheid van het dorp in stand tracht te houden en waar mogelijk te bevorderen door allerlei activiteiten te organiseren waarbij de bevolking betrokken wordt.
Door de jaren heen heeft De Croock het niveau van voorzieningen in zijn woonplaats achteruit zien gaan. Onlangs heeft hij samen met de Dorpsraad en de Gemeente er in ieder geval voor gezorgd dat het postagentschap voorlopig behouden blijft in Eede. De Croock vindt dat kleine kernen zeker extra aandacht verdienen: Kinderopvang, openbaar vervoer, onderwijs, ouderenbeleid en vooral ook woningbouw zijn in de kleine kernen toch zaken die de leefbaarheid mede bepalen. De nieuwe gemeente moet niet alles richten op Sluis en Oostburg. Ik ben niet alleen bang voor kleine kernen als Eede. Als er niets gebeurt zullen ook grotere dorpen als Aardenburg en IJzendijke dezelfde richting opgaan. Daar moeten we voor waken.
|
 |
In gesprek met: Germen Modde POLITIEK MOET MET BEIDE VOETEN OP DE GROND STAAN
De eerste nieuweling op de CDA-lijst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is Germen Modde. Hij staat op de achtste plaats, onder de zeven huidige raadsleden. Modde, 29 jaar, woont al sinds zijn geboorte tussen Oostburg en Draaibrug, letterlijk op de grens van de Gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg. Modde: ik ben altijd al een grensgeval geweest. Als kind ging ik naar de lagere school in Oostburg, maar in de zomervakantie was ik altijd aan het zwembad in Aardenburg te vinden. Ik ben officieel inwoner van Oostburg, maar ik voel me een Aardenburger.
Hoe kijkt hij als nieuweling tegen de politiek aan? Modde: De laatste jaren zijn er teveel plannen gemaakt. Het ene project was nog niet uitgewerkt of het volgende plan lag alweer op tafel. We moeten met twee voeten op de grond blijven staan. Hoe mooi, prachtig en nodig de projecten Sluis aan Zee, Waterburg, Breskens en Cadzand ook zijn, het is onmogelijk om alle plannen tot uitvoer te brengen. We zijn maar een gemeente met 25.000 inwoners, het geld ligt niet voor het oprapen, bovendien moet er ook de nodige aandacht aan andere zaken besteed worden. Er wordt op dit moment teveel tijd en geld in die projecten gestoken. De nieuwe gemeente moet straks zo snel mogelijk de keuze maken met welk project of welk onderdeel van een project daadwerkelijk aan de slag gegaan wordt. Daarbij hoeft niet ieder plan naar de prullenbak verdwijnen. Modde vervolgt: Sluis aan Zee kan niet gerealiseerd worden, we moeten eens uit die droom ontwaken. Ik hoop echter wel dat we het met Belgie eens kunnen worden om de vaarverbinding Sluis-Brugge te herstellen. Een vele malen goedkopere oplossing. Zo kan er in Sluis een kleinschalige jachthaven gerealiseerd worden. Ook dat zal een extra impuls zijn voor het koopstadje.
Ook voor het plan Waterburg heeft hij zijn twijfels. Op acht kilometer van Waterburg ligt het Park Groenevelt in Sluis. Woningen die gebouwd worden voor dezelfde doelgroep. Pas als dit park geheel voltooid is en alle woningen verkocht zijn, moet er aan Waterburg begonnen worden.
Modde wil dat er meer aandacht uit moet gaan naar onderhoud in de kernen: Er moet fors extra geinvesteerd worden in onderhoud aan wegen, pleinen en openbaar groen. Ook dorpsverfraaiing moet hoog op de politieke agenda staan.Als voorbeeld geeft hij de Mariastraat in Cadzand-dorp. Hier hebben zowel de inwoners als de toeristen wat aan. Bovendien vergroot een schoon dorp het woonplezier en de leefbaarheid.
Modde is werkzaam bij een bedrijf in de agrarische sector, en zelf opgegroeid op een boerenbedrijf. Landbouw mag dus niet ontbreken in zijn betoog: De landbouw verdient alle steun. De boer moet weer vrijer worden in zijn werk. Boeren zijn meestal echte praktijkmensen en hebben als geen ander kennis van de natuur, zij hebben er namelijk dagelijks mee te maken. Zorg voor minder papier rompslomp voor boeren en benut meer hun praktijkkennis. Zij kunnen misschien hun steentje bijdragen aan onderhoud en beheer van natuurgebieden.
|
 |
|
|
In gesprek met.......LeoDekker
LANDBOUWVERKEER MOET DOOR TUNNEL KUNNEN
Spannende tijden breken aan voor Leo Dekker. Niet alleen omdat de verkiezingen voor de deur staan, maar ook omdat zijn vrouw Suzan op het punt staat te bevallen van hun tweede kind. Leo Dekker vindt echter toch de tijd voor een kennismaking en om zijn standpunten kenbaar te maken. De 34-jarige akkerbouwer uit Zuidzande is halverwege de afgelopen raadsperiode lid geworden van de gemeenteraad, als vervanger voor dhr. Ploegaert. Daarvoor was Dekker voorzitter van de CDA-afdeling Oostburg. Dekker: Ik ben in de gemeentepolitiek gerold, en nu ik eenmaal de smaak te pakken heb, begin ik het steeds leuker te vinden. Wat mij vooral aanspreekt is de hele breedte van de onderwerpen, waar je in de dagelijkse praktijk niet tegen aanloopt.
Na een loopbaan via Dow, Cerestar en als verkoper van machines voor de industrie is hij in 1999 fulltime landbouwer geworden. Dekker: Landbouw is mijns inziens toch nog altijd een belangrijke pijler in West-Zeeuws-Vlaanderen. Niet alleen in de sector primair, maar ook bij toeleverende bedrijven in zaden, kunstmest, mechanisatie, techniek, boekhoudkantoren en bankiers. Onze streek is echter niet sterk in de verwerking van agrarische produkten, met uitzondering van vlas. Veel agro-verwerking vindt plaats aan de overkant, met name Kruiningen. Daarbij denk ik aan fruit, aardappelen, bloembollen en uien. Leo Dekker vindt dan ook dat de Westerscheldetunnel deze sector. Ik pleit voor landbouwverkeer door de Westerscheldetunnel, op welke manier dan ook. Al is mijn inbreng als raadslid gering, hier maak ik mij sterk voor.
Bovendien wil Dekker de landbouw een pluim geven: Denk eens aan landschapsinvulling. Tien maanden per jaar prachtig gekleurde polders, onderhouden en beschikbaar gesteld door de landbouw.
Ook wil Dekker het hebben over de herindeling: De nieuwe gemeente Sluis is of was onontkoombaar, de hang naar grootschaligheid is ingezet en zal niet stoppen. Of dit beter is zal op termijn bezien moeten worden, een weg terug daar geloof ik echter niet in. Aan ons raadleden de taak om te ijveren voor een slagvaardig ambtenarenapparaat. Niet te groot, niet te log, maar laagdrempelig en dienstbaar aan de inwoners.
Een laatste CDA-speerpunt dat Dekker onderschrijft is Grote projecten JA, over de rug van de burgers NEE. Met deze korte insteek geef ik aan dat niet alles zomaar doorgang moet vinden, maar toch vind ik het van groot belang dat de plannen voor Cadzand-Bad, Breskens en Sluis aan Zee niet bij voorbaat afgewimpeld worden als te duur. Met name Sluis aan Zee vind ik een uitdaging voor de toekomst op lange termijn, maar dan wel in combinatie met Cadzand-Bad.
In gesprek met .....Sjaak Quaak.
Sjaak is al 21 jaar getrouwd met Elly Heinsdijk uit Waterlandkerkje. Zij hebben een zoon van 19 jaar en een van 16 jaar. De plaats waar ze wonen is het mooie buurtschap Heille waar hij zijn boterham probeert te verdienen als landbouwer en veeteler. In zijn vrije tijd doe hij naast politiek bedrijven, jagen en zich nuttig te maken als bestuurslid van de onderhoudscommissie van de voetbalvereniging Aardenburg. Hier voetballen ook zijn zoons vandaar die betrokkenheid De politieke loopbaan van Quaak begon 15 maart 1995 toen hij Rene van de Wijnckel heeft opgevolgd. Dit was net na de fusie tussen Sluis en Aardenburg. Door Henk Lokerse (destijds wethouder voor het CDA) is hij indertijd benaderd om lid te worden van het CDA. Dit is dan ook gebeurt en heb nog geen spijt van gehad. Door gesprekken met Henk, heeft hij zich in die tijd ook verkiesbaar gesteld en nu doe hij nu weer voor een 2de termijn.
Sjaak Quaak vind dat je als raadslid tussen de bevolking moet staan en daar ook je oor ten luister moet leggen wat er allemaal speelt. Je bent toch hun volksvertegenwoordiger. Als je de signalen opvangt die er onder de bevolking leeft over Sluis aan Zee dan kan je concluderen dat daar geen
draagvlak voor is. In Sluis aan Zee zie ik persoonlijk geen kans van slagen, dus laat dit rusten.
Maar wat dan wel?
In het uitgestrekte buitengebied van onze nieuwe gemeente staan ook vele landbouwschuren leeg, hier zou het mogelijk moeten zijn om hier een ambachtelijke tak in te beginnen. Dit komt de leefbaarheid van het platteland ten goede. Dan het toerisme, maak het mogelijk om de boerencampings in het hoogseizoen het aantal staanplaatsen te verhogen naar 25.
Ook het strandje aan Hoofdplaat moet jaarlijks wat zand opgespoten kunnen worden. Op deze plaats zijn in de zomer ook vele mensen aanwezig en als het zand weg is, is er haast geen plek.
Het zwembad in de kern Aardenburg. Dit zwembad zal en moet er blijven. Het zal best wat geld vragen, maar deze accomodatie wordt in onze regio frequent bezocht in de zomermaanden.
Quaak vindt ook, als er voor de nieuwe gemeente een nieuw woningbouwcontigent komt, dit contigent eerlijk alle kernen verdeelt moet worden. Dus niet alleen nieuwbouw in Oostburg of Breskens. Nieuwbouw is een must voor alle kernen om deze leefbaar te houden.
De parkeeropbrengsten uit de kern Sluis, zo zegt hij, moeten deels beschikbaar komen voor deze kern om nieuwe investeringen te kunnen doen in de toeristtische sector. Dit is toch de kip met de gouden eieren. Ziekenhuis Oostburg en het Zwin college moeten in Oostburg volwaardig kunnen bestaan. Dit weer ten goede voor onze regio.
Om de werkgelegenheid op te krikken, moet het bedrijventerrein Eede en Oostburg goed aan de man worden gebracht om er bedrijven te kunnen stichtten.
Wij moet als politieke partij niet beloven wat wij niet uit kunnen voeren. Dit komt geloofwaardiger over aan de kiezers.Hij hoopt in dit gesprek genoeg punten heeft neer gezet om over na te denken. Mochten er echter nog vragen of opmerkingen zijn van de lezer of suggesties, die zijn die altijd welkom op zijn adres.
Sjaak Quaak is te bereiken onder telefoonnummer 0117494160 of fax 0117494160. Mobiel 0653154066. Email: baaselly@zeelandnet.nl
Ten slotte merkt hij op dat volksvertegenwoordigers, letterlijk de boer op moeten.
Sjaak Quaak Heilleweg 18 4524 KM Heille nummer 4 op de lijst van het CDA.
|
 |
|
 |
In gesprek met¦ Leo Verpaalen
RECREATIE-STROKEN BIJ KUST
Leo Verpaalen uit Oostburg zou graag zien dat de kuststrook wordt aangepakt. Op sommige plaatsen groeien de aardappelen nog tot aan de dijk. Zorg voor een recreatiestrook met een breedte van minstens 50 meter. Als voorbeeld geef ik dan het gedeelte van de kust bij camping Groede. Een waterpartij met bomen en struiken. Daarnaast zouden meer veilige fiets- en wandelpaden onder aan de kust moeten komen. Het achterland kan een open ruimte blijven, maar zorg daar ook voor terugkeer van de natuur. Geen grote bossen, want die horen hier niet thuis, maar wel windsingels en bomenpartijen.
De 45-jarige Verpaalen is Brabander van geboorte, maar woont reeds 23 jaar met zijn gezin in Zeeuws-Vlaanderen. Eerst in Schoondijke, maar inmiddels weeral vele jaren in Oostburg. Verpaalen: β€ΒIk woon vanwege mijn werk in Oostburg, maar het dorpsleven van Schoondijke spreekt mij toch meer aan. Het is niet het mooiste dorp van de streek, maar wel een dorp waar veel leven in zit. Denk maar aan alle activiteiten die ze elk jaar organiseren. Verpaalen is leraar wiskunde en natuurkunde op het Zwin-College in Oostburg.
Verpaalen is op het sportieve vlak nog steeds actief in Schoondijke. In mijn spaarzame vrije tijd ben ik te vinden op de tennisbaan in Schoondijke. Tevens ben ik al negen jaar lang secretaris van de plaatselijke tennisvereniging STV Gravelsteps. Een zeer gezellige vereniging, die mij en mijn gezin veel ontspanning biedt. Dat is iets wat iedereen nodig heeft in deze drukke tijden.
Verpaalen heeft voor het CDA gekozen omdat dat de partij is waar hij zich het meest in kan vinden: Respect voor de medemens en de omgeving, werken aan normen en waarden en politiek waarbij wordt geluisterd naar de burgers. Geen valse beloften, maar duidelijkheid.
Geen geschreeuw van de daken, maar weloverwogen tot een beslissing komen.
Verpaalen ziet de toekomst van West-Zeeuws-Vlaanderen zowel letterlijk als figuurlijk zonnig tegemoet. Verpaalen: We moeten ons meer gaan richten op toerisme. Vooral op senioren en gezinnen met kinderen. Allerlei dorpen worden op dit moment opgeknapt en krijgen een vriendelijkere uitstraling. Maak ergens onder de kust een openlucht-theater, waar in het seizoen artiesten optreden. We moeten het in Zeeuws Vlaanderen zoeken in kleinschaligheid. Daarbij is het wel noodzakelijk dat iedereen met elkaar samenwerkt en de schouders eronder zet. De gemeente kan een stimulerende rol spelen, maar ondernemers moeten het oppakken. Veel grote projecten, zoals o.a. Breskens en Cadzand, zijn noodzakelijk. Maar aan allerlei onderzoeken is al veel geld uitgegeven. Het wordt nu tijd om resultaten te zien en op te houden om geld uit te geven aan nog meer onderzoeken. Maak een begin, maar houdt het kleinschalig, wat bij onze streek past.
Tot slot geeft Verpaalen de inwoners nog een uitnodiging mee: Indien u nog vragen hebt of met mij over een onderwerp wilt spreken, kunt u contact met mij opnemen. Mijn nummer staat in de telefoonboek.
|
 |
|